Esloganes

CIU: La voluntat d'un poble

PP: Catalunya sí, España también

PSOE-PSC: Federalisme

ERC: Un nou país per a tothom

IU: Dret a decidir, sí. Drets socials també

C'S: Mejor unidos

SI: Som garantia d'idependencia.

La excedencia


La excedencia voluntaria

Podemos definir la excedencia voluntaria como aquella figura afín a la suspensión contractual durante la cual las partes quedan exoneradas de sus obligaciones recíprocas, pero en la que el trabajador, salvo lo dispuesto en convenio, no posee un derecho incondicional a reserva de puesto de trabajo.

La excedencia Forçosa

L’excedència pot ser forçosa o voluntària, però tan sols en el primer cas el treballador
té dret a reserva del lloc de treball. L’excedència voluntària no és una causa de
suspensió del contracte, i tan sols dóna una expectativa de dret a reingressar en cas de
vacant.

La excedencia Per cura d'un fill

Els treballadors tenen dret a un període d'excedència d'una durada no superior a tres anys, per tenir cura de cada fill/a, tant per naturalesa com per adopció, o en els supòsits d'acolliment, a comptar des de la data de naixement, resolució judicial o administrativa. Aquest període, que pot gaudir-se de forma fraccionada, constitueix un dret individual dels treballadors, homes i dones. Pot limitar-se l'exercici d'aquest dret, per causes justificades, si dos o més treballadors/es de la mateixa empresa generen el dret pel mateix subjecte causant. Quan un nou fill/a doni dret a un nou període d'excedència, l'inici d'aquest posarà fi al període d'excedència de què s'estigui gaudint.

La excedencia Per cura d'un familiar

Els treballadors/ores tenen dret a un període d'excedència d'una durada no superior a dos anys (llevat que s'estableixi una durada superior per negociació col·lectiva) per tenir cura d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, que per raons d'edat, accident, malaltia o discapacitat no es pugui valer per si sol i no tingui una activitat retribuïda. Aquest període, que pot gaudir-se de forma fraccionada, constitueix un dret individual dels treballadors, homes i dones. Pot limitar-se l'exercici d'aquest dret, per causes justificades, si dos o més treballadors/ores de la mateixa empresa generen el dret pel mateix subjecte causant.

Causes per a la suspensió del contracte de treball


Per mutu  acord de les parts: Llicències
Per les causes establertes al contracte
Incapacitat temporal: Quan el treballador no pot realitzar la seva activitat laboral i necessita assistència  sanitària per malaltia o accident. La baixa pot dura fins a 365 dies amb possibilitat de pròrroga de 180 dies més.
Privació de llibertat del treballador mentre no existeixi sentència condemnatòria.
Suspensió de sou i feina per raons disciplinaria.
Força major temporal i per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de la producció: (també es podrà reduir la jornada ordinària entre un 10% i un 70%).
Vaga i tancament legal de l`empresa mentre persisteixi la causa.
Curs de reconversió o perfeccionament professional ofert per l`empresa per tal que el treballador s`adapti a les modificacions tècniques operades al seu lloc de treball: la suspensió serà, com a màxim, de 3 mesos.
Maternitat biològica, adopció i acolliment de menors de 6 anys o discapacitats: la suspensió serà de 1 setmanes.
Per decisió de l`empresari quan existeixin causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.
Risc durant l`embaràs (fins al part) i la lactància natural (fins que el lactant compleixi 9 mesos o quan desapareguin les causes que van donar lloc a la suspensió).
Paternitat: 4 setmanes a partir del 01/01/2013 ampliables en el supòsit de part, adopció o acolliment múltiples en 2 dies més per cada fill a partir del segon.
Per decisió de la treballadora víctima de la violència de gènere . La durada màxima serà 6 mesos amb possibilitat de pròrroga fins als 18 mesos.
Excedència: forçosa (exercici de càrrec públic representatiu),per cura de fills o familiars i/o voluntària.

Visitas